GROZDJE

Sezona grožđa

Grožđe, kao i vino staro je koliko i ljudska civilizacija. Razne sorte grožđa postoje već višegrozdje1.jpg od sto miliona godina, čineći ga jednim od najstarijih cvetnih biljaka. Ledeno doba im je znatno smanjilo teritoriju, sa izuzetkom jednog prototipa koji je preživeo u Evropi, i još nekoliko na Američkom kontinentu. Prvobitno su postojale muške i  ženske vrste, ali su zbog razmnožavanja i mešanja evoluirali u hibride.

Grožđe se konzumira širom sveta i ubraja se u veoma popularno voće. Zbog velike količine vode koju sadrži, (80%), predstavlja savršeno jesenje „voće za detoksikaciju”. Šećer je njegova najvažnija hranljiva materija. U zavisnosti od vrste, 100g grožđa sadrži odprilike 18-22 g dobro absorbujućeg, brzo-oslobađajućeg šećera. Izvanredan je izvor minerala kao i vitamina (C, A, B1 i B2). Sadrži veoma visok nivo kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora i značajne količine kalijuma, koji doprinose prirodnom diuretičkom dejstvu koje ostvaruje, čime podstiče i pomaže efikasnost procesa detoksikacije tela. U ljusci i mesnatom delu grožđa nalazi se visok sadržaj voćne kiseline, celuloze i pektina, koji su dobri stimulansi za varenje.

Pektin pripada kategoriji tvz. rastvorljivih dijetetskih vlakana, i u stanju je da vezuje vodu i druge materije (npr. holesterol, toksine, žučne kiseline), čime se ne samo čisti digestivni trakt, nego i pozitivno utiče na pražnjenje creva i ubrzava porast hranljivih materija.

Dobro je poznato da grožđe ima visoki sadržaj antioksidanata. Ljuska, mesnati deo i seme ga čine odličnim izvorom antioksidanata, a flavonoidi su najpopularniji. Flavonoidi su najpoznatiji po svom pozitivnom uticaju na srce i kardiovaskularni sistem, ali isto tako štite i druge ćelije od štetnih uticaja slobodnih radikala.  U ljusci grožđa se nalazi još jedan sastojak, resveratrol, koji pored antioksidantske vrednosti pokazuje i kardio-zaštitni, biološki uticaj kao što je vazodilatacija, ali i povećava izdržljivost tokom fizičke aktivnosti i može da igra ulogu u gubljenju težine.

Seme grožđa sadrži brojne antioksidativne sastojke. Najpoznatiji je polifenol OPC (oligomeric proantocianidin).

Sastojci OPC-a nisu samo antioksidanti, već imaju i značajnu ulogu u zaštiti vena  i krvnih sudova.

Sledeći proizvodi CaliVite, koji su dostupni u globalnoj mreži, sadrže sastojke koji se baziraju na grožđu: Resveratrol PLUS, Vein ProteX, Senior Formula, Kids Greens, Xantho PLUS i Vital AB.

Reference:

Resveratrol improves health and survival of mice on a high calorie diet. Vol 444I16 November 2006IDoi:10.1038/nature05354

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s