KAKO IZBECI PREHLADU

prehlada se može izbeci….Opšte poznata činjenica je da se grip javlja krajem jeseni i tokom zime, a to je ujedno i godišnje doba kada se možete i veoma lako prehladiti. Ukoliko imate potrebu da idete u toalet, jer imate pojačan nagon za mokrenjem koji je praćen osećajem peckanja i svraba, tada vaši simptomi ukazuju da ste se prehladili. U ovakvim slučajevima neophodno je potražiti medicinsku pomoć, ali potrebno je naznačiti da se prehlada i te kako može izbeći. Svi se često prisećamo saveta naših baka kako uvek treba slojevito da se oblačimo i to u skladu sa vremenskim prilikama. Tvrdnja da je vazduh između slojeva bolji izolator nego da smo obukli deblju majicu je tačna. Prilikom odabira odeće veoma smo obazrivi, ali isto tako treba da obratimo pažnju i kakvo donje rublje nosimo. Kada govorimo o materijalima, trebalo bi nositi pamuk, jer se od sintetičkih vlakana više znojimo i u donjem delu tela, i to je onda idealno područje za razmnožavanje bakterija.

Uvek nosite cipele sa debelim đonom i izbegavajte da hodate bosonogi ili u tankim čarapama tokom zime kod kuće, jer je to u mnogim slučajevima i razlog prehlade. Ukoliko su vam prokisle cipele od kiše ili od snega, obavezno ih promenite što je to pre moguće! Nije preporučljivo sedeti napolju tokom jeseni ili zime. Ukoliko osetite da vam je hladno dok sedite obavezno stavite jastuk na stolicu.

Prilikom odlaska na bazen i u saunu tokom zimskog perioda veoma je važno dobro se osušiti i skinuti mokri kupaći kostim čim pre! Moguće je zaraziti se i pored javnih toaleta kao i tokom seksualnih odnosa, i zato je higijena intimnog dela tela veoma važna.

Odgovarajući unos tečnosti je od velikog značaja tokom prehlade, zato pijte što više tečnosti!

Bakterijama je teže da se razmnože kada unosimo dovoljne količine tečnosti, jer na takav način možemo najlakše ispirati urinarni trakt. Ukoliko imate česte nagone za mokrenjem usled zaostalih količina urina u bešici, to je mogući znak patogenih promena.

Lekovite biljke mogu biti veoma korisne za prevenciju, od istih možete pripremiti čaj, koristiti ih za mazanje ili napraviti prijatnu kupku. Isto tako obratite pažnju i na svoju ishranu! Treba da izbegavate začinjenu hranu uz unos većih količina kvalitetnog voća i povrća!

Pridržavajući se gore navedenim, bićete spremni za hladne dane i možete bezbrižno uživati u vašim omiljenim sportskim aktivnostima i zimi.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s