PRIREMITE SE ZA ZIMU

Osnovna svrha imunog sistema jeste da nam zaštiti organizam. Njegovo funkcionisanje – izuzev kad imamo nekih hroničnih zdravstvenih problema – uzimamo zdravo za gotovo, ponekad se čak i bunimo usled koje glavobolje, groznice ili kijavice koja je došla u nevreme. Često postajemo svesni važnosti ovog savršeno usklađenog sistema tek u slučaju kada i sami počnemo da patimo od njegovih disfunkcija, ili postanemo svedoci neke nemile životne situacije prouzrokovane stečenim ili nasleđenim poremećajem odbrambenog sistema organizma.

Prva najvažnija stvar koju moramo znati jeste da posedujemo prirodni i stečeni imunitet. A to znači da izvesni stepen zaštićenosti posedujemo već i u trenutku rođenja, ali da veći deo zaštite tek treba da „naučimo” u toku života. Razmnožavanje štetnih mikroba kao što su virusi, bakterije, gljivice i razni paraziti koji dospevaju u naš organizam, biva blokirano putem antibakterijskih proteina, imunih ćelija i drugih supstanci (koje su u stanju da unište infektivne materije i ostale uljeze), koji su delovi našeg imunog sistema. U suštini to su komponente prirodnog imuniteta, ali deo njih takođe učestvuje i u funkcionisanju stečenog imuniteta. Štetne mikroorganizme koje ne prepoznajemo, prvo „zapisujemo”, a zatim „učimo” kako da ih pobedimo. Deo procesa „učenja” će se pamtiti i u budućnosti, na čemu se zasniva princip vakcinacije. Ako se u organizam unese oslabljeni virus putem vakcine, imuni sistem će se osposobiti da se izbori s njim brže i aktivnije u budućnosti.

Bilo da se radi o prirodnom ili stečenom imunitetu, ravnoteža funkcionisanja imunog sistema zavisi od snabdevanja imunih ćelija (leukocita i fagocita) energijom. Zbog rada imunog sistema, organizam je izložen povećanom opterećenju, a pošto on zahteva puno dodatne energije, i naš aktivni doprinos njegovoj podršci je veoma važan. Upravo kao što vodimo računa o dijeti ili održavanju lične higijene, naš imuni sistem takođe iziskuje neprestanu brigu, kao što i mi možemo zahvaliti njemu na svom životu iz dana u dan.

Sa promenom godišnjih doba i naš imuni sistem se menja. Jesen je period kada nam se organizam priprema za oskudnije zimske mesece. To je takođe period kada se akumulišu supstance neophodne za samoodbranu organizma zimi. Zato je veoma važno da mu pružimo dragocenu pomoć u tome! Danas gotovo svi tragaju za jednostavnim, brzim rešenjima, što je omogućeno upotrebom kompleksnih formula! Opšte je pravilo da dijetetski suplementi ne mogu da zamene zdravu ishranu, oni mogu samo da je dopune i podrže. Mnogi za njih smatraju da ako nisu neophodni, nisu ni toliko važni. Međutim, stalno se pogoršava kvalitet životnih namirnica, nivo stresa stalno raste, kao i štetni uticaji životne sredine koji zahtevaju dopunu ishrane. Postoje aktivni sastojci koje organizam može akumulisati, a ima i onih koji se brzo eliminišu. Prilikom dopune moramo uzeti u obzir i da se opterećenja organizma kao i potrebe koje su u skladu s njim, menjaju u zavisnosti od životnih situacija, kao i životne dobi. Oni se razlikuju u mladosti i starosti, a zavise od mnogih fizičkih i psihičkih faktora, uključujući stanja kao što su trudnoća i dojenje.

Osnova prevencije je zdrav način života i zdrava ishrana, čiji suštinski deo predstavlja unošenje adekvatnih količina vitamina i minerala odgovarajućeg kvaliteta. Full Spectrum je kompleksni preparat koji uzima u obzir fiziološke procese koji omogućavaju da se sastojci optimalno iskoriste. On može da znači savršenu pomoć imunom sistemu, njegovi aktivni sastojci naime u potpunosti podmiruju potrebe aktivne odrasle osobe za vitaminima i mineralima.

Skoro svakodnevno slušamo kako bi trebalo da se krećemo više i da vodimo aktivniji život. Prirodno je da u skladu sa povećanom aktivnošću raste i potrošnja energije u organizmu, a samim tim i naši zahtevi za njom. U takvim prilikama nam može pomoći Super Mega 50 koji u slučaju pojačanog opterećenja može zadovoljiti potrebe organizma – bilo da se radi o pojačanom intelektualnom naporu, ili sportu, odnosno fizičkim poslovima. Ali ne samo u tim prlikama, već i u jesen, pošto je njegov sastav idealan za pripremu organizma na zimski period.

CaliVita nije zaboravila ni one koji u skorijoj budućnosti planiraju podmladak, kao ni mamice koje već sada očekuju prinovu. Specijalno za njih pripremljen je preparat New Life. Opšte je poznato da potrebe organizma narastu kada u sebi raste još jedan život, kao i to koliko je važno unapred pripemiti organizam za buduće začeće. Posebno treba istaći da New Life sadrži vitamine i minerale u količinama i kvalitetu kojima se osim podmirivanja dnevnih potreba mogu načiniti i zalihe, pa samim tim pripremiti organizam i za zimski period.

CaliVita međutim vodi računa i o osobama zrelije dobi, kao i o najmlađima, što se tiče njihovih potreba za vitaminima. Njeni multivitaminski preparati Lion Kids Multivitamin, Kids Greens, odnosno Infant Formula razvijeni su prvenstveno za decu, dok je preparat Senior Formula izrazito namenjen populaciji iznad 50 godina.

Do sada je bilo reči o kompleksnim vitaminskim preparatima, sada je vreme da pomenemo i mineralne materije. Nivo minerala u organizmu već i na naše najmanje pokrete opada, njihova važnost se dakle ni u kom slučaju ne može zanemariti.

Uobičajeni je problem što ne pijemo dovoljno tečnosti, a samim tim onemogućavamo i da se mineralne materije unete putem namirnica rastvore i iskoriste na odgovarajući način u organizmu. Moguće je doduše i da je unos tečnosti prikladan, međutim usled neumerenih ekonomskih prilika današnjice, voće i povrće raste na jalovom tlu te ne može više da nam pruži odgovarajuću količinu minerala.

Da bi sve to izbegli, našu ishranu možemo da dopunimo suplementima koji sadrže mineralne materije. Međutim, nije sve jedno, iz kojih sirovina proizvođač izdvaja neophodne supstance. Za odgovarajuću dopunu ishrane potrebno je da preparati poseduju izvanrednu kompoziciju kvaliteta i kvantiteta, kao što je karakteristično za CaliVitine proizvode (među kojima se od minerala mogu izdvojiti na primer Power Mins ili MagneZi B6), u čijoj smo izradi maksimalno vodili računa o tome da osnovne materije u njima budu prisutne u obliku koji se najlakše može iskoristiti u organizmu.

Naravno, osim spomenutih preparata se u ponudi CaliVite mogu naći i brojni drugi preparati koji sadrže vitamine i minerale, tako da svako može lako naći preparat, koji najviše odgovara njegovim potrebama. I ne zaboravite! Ovo je naročito važno za vreme jeseni, kada treba da obratimo izuzetnu pažnju na pripremu našeg imunog sistema za zimu.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s