URX ZA ZDRAVLJE MOKRACNIH KANALA

URX – za zdravlje mokraćnih puteva

Pod mokraćnim sistemom podrazumevamo sistem organa za izlučivanje mokraće u koje spadaju: bubrezi, ureteri (mokraćni kanali) koji ih povezuju sa bešikom, bešika i uretra (izvodni kanal).
Kod zdravih osoba urinarni trakt ne sadrži štetne mikroorganizme, ili tek u toliko malom broju da oni pod normalnim uslovima ne izazivaju bolest. Međutim, i u takvim slučajevima mogu nastati infekcije, kada mikroorganizmi dospevaju u mokraćne puteve nošeni cirkulacijom krvi, ili putem uzlaznih infekcija, koje su po broju slučajeva od pređašnjih znatno češće. Zavisno od dela sistema u kojem je infekcija nastala, govori se o donjim ili gornjim urinarnim infekcijama. Njihovom nastanku najčešće doprinose bakterije, a i među njima po učestalosti izrazito prednjače infekcije izazvane bakterijama Escherichia coli, koje pod normalnim okolnostima obitavaju u crevnom traktu. U starosnoj dobi između 25–50 godina bakterijske infekcije su pedeset puta učestalije kod žena, nego kod muškaraca. A to proizilazi prvenstveno iz njihove anatomske građe, pošto se kod žena uretra nalazi blizu čmara, a i njena dužina (otpr. 4 cm) je znatno kraća, nego kod muškaraca (otpr. 20 cm), pa zato i mikroorganizmi lakše mogu dospeti u urinarni sistem. Čest uzrok infekcija je još i neodgovarajuće odevanje, naročito pri haladnijim vremenskim uslovima. Smanjivanje telesne temperature naime dovodi do slabljenja cirkulacije, a to olakšava i „posao” uljeza.

Na sreću, infekcije urinarnog trakta se uz odgovarajuću pažnju relativno lako mogu preduprediti, a tome i Vi sami možete znatno doprineti, ako se držite nekoliko jednostavnih, opštih „pravila”:

* Uvek pijte dovoljno tečnosti! To doprinosi dovoljnom pročišćavanju mokraćnog sistema, a otežava i nastanjivanje štetnih bakterija.
* Kod pojave nadražaja za mokrenjem što pre krenite na toalet. Zadržavanje mokraće pogoduje razmnožavanju bakterija koje se eventualno skrivaju u mokraćnim putevima.
* Vodite računa da se oblačite u skladu sa vremenskim prilikama!
* Izbegavajte sedenje na hladnoj podlozi (kamenu, klupi itd.).
* Na plaži vodite računa da se nakon plivanja odmah obrišete i preodenete u suvo.

Srećom, danas su već dostupni i preparati izvanrednog kvaliteta, čiji aktivni sastojci služe za izrazitu zaštitu mokraćnih puteva. U tom smislu naš najnoviji preparat URX je upravo razvijen da bi pokrio prazninu na tom planu, pošto u paleti proizvoda CaliVite do sada nije bilo preparata ovakvog dejstva.

Zahvaljujući kombinaciji svojih aktivnih sastojaka ovaj proizvod može pružiti višestruku podršku Vašem urinarnom traktu:

D-manoza je prost šećer monomer heksozne serije ugljenih hidrata, koji se u organizmu ne pretvara u glikogen, već se takoreći u potpunosti izlučuje kroz bubrege. Izuzetna osobina ovog šećera jeste da su njegovi molekuli u stanju da vežu one segmente bakterija E.coli, kojim se one prilepljuju za zidove urinarnog trakta, i na taj način, ih „prikivajući” uz sebe otstranjuju iz organizma.

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) je jedna od najpopularnijih lekovitih biljaka koje se koriste za zaštitu mokraćnih puteva. Ona osim što sprečava prijanjanje bakterija za zidove mokraćne bešike, može povoljno uticati i na pH-vrednost mokraće, doprinoseći time očuvanju zdravlja mokraćnih puteva.

Kopriva (Urtica dioica) je od davnina poznato diuretičko sredstvo. Zahvaljujući blagom diuretičkom svojstvu listova i semenja može da pomogne u očuvanju zdravlja bubrega i zdravom funkcionisanju donjeg dela urinarnog trakta, dok se lekoviti sastojci njenog korena mogu koristiti kod dobroćudnih povećanja prostate.

Breza zahvaljujući svojim listovima koji su bogati flavonoidima takođe je blagi diuretik, a zbog sadržaja diosfenola je i dobar antseptik.

Preparat osim toga sadrži i ekstrakt biljke potočarke (Nasturtium officinale), kao i vitamin C.

Preporučujemo ga svima koji osećaju da su podložni prehladama, ili redovno posećuju javna kupališta, odnosno svima onima koji očuvanje zdravlja urinarnog trakta smatraju važnim.

PAŽNJA!

–         Preparat ne može da zameni terapiju prepisanu od strane lekara. U slučaju tegoba obratite se svom lekaru!

Izvori:

Eric Yarnell: Botanical medicines for the urinary tract, World J Urol (2002) 20: 285–293.

MSD Orvosi kézikönyv a családban, 2. kiadás, Melania kiadó, 2004. (MSD Porodični medicinski priručnik, 2. izdanje)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s